Hogyan készíts tökéletes nyári fotókat vászonképre?

A nyár az évnek az az időszaka, amikor a legszebb emlékeket gyűjthetjük be! Csodás nyaralások, izgalmas esti összejövetelek, de egy nyugodt tóparti horgászat is része lehet ezeknek a pillanatoknak. 

Mi azt tanácsoljuk, hogy idén nyáron használd minél többet a telefonodat, vagy a fényképezőgépedet és örökíts meg sok-sok szép momentumot! Készültünk is pár jó tanáccsal, hogy tökéletes képeket készíthess, amiből utólag akár egy szuper vászonkép is születhet.

Szelfi és a napsütés

A nyár ugye a napsütésről szól (jobb esetben )ami nagyon jól mutat egy vászonképen, de mégsem mindig annak kell lennie a főszerepben! Amikor magadat szeretnéd fényképezni, akkor ügyelj rá, hogy a nap előröl, vagy oldalról süssön rád, ne pedig a vállad mögül kacsintson a lencsébe. Vannak kivételek, amikor működik ez a beállítás, de a legtöbb esetben ez az apróság teljesen tönkreteszi a fotódat, hiszen te sem látszódsz tökéletesen a napsütés miatt, és semmi más sem a környezetedből.

Színek és témák

Sokan nagyon kedvelik a telefonon található különböző témákat és lépten-nyomon belebotlunk például az Instagram, vagy a Facebook profilokon az ezekkel extrázott fényképekbe. Nincs is ezzel baj, és ha te is kedveled, akkor használd őket bátran. De! Vigyázz arra, hogy ha később ezeket a képeket elő szeretnéd hívattatni, vagy akár egy vászonképre szánod őket, akkor nem fogod tudni eltűntetni ezeket az effekteket. Egy-két telefon már képes arra, hogy visszahozza a képek eredeti állapotát, de akadnak olyanok, amik még nem. Ugyanez igaz például a egyes színek kiemelésére is. Ha túlzásba viszel a képen egy színt, később nem biztos, hogy vissza tudod csinálni.  

Polarizált szűrő

Te is biztosan találkoztál már olyan képpel, amin gyönyörűen átlátszó a türkizkék tenger, mesésen fest az égbolt és a táj is a legszebb arcát mutatja, viszont te bármilyen szűrővel, effekttel, vagy praktikával próbálkozol, sehogy sem akar összejönni a tökéletes fénykép. Eláruljuk a titkot, hogy ezek a csodás képek nem képmanipulációval ilyen szépségesek, hanem a fényképezőgép lencséjére helyezett (cirkuláris) polárszűrőnek köszönhetőek. Ezt egy üveglencseként kell elképzelni és lényege, hogy általa kiküszöbölhetjük a tükröződéseket a fotóinkon. Nem csak a vizes képeink lesznek vele profibbak, de a ködös, párás, borús időben is tiszta képeket varázsolhatunk a segítségével, ami nagyon jól mutat majd vászonképen.

Fények és a hangulat

Nem mindegy, hogy milyen fényviszonyok közt fényképezel le mondjuk egy szép tengerpartot, vagy egy történelmi épületet. Ha felhős az ég, mert esni fog, vagy már beesteledett, akkor teljesen más hatású képed lesz, mint ha ragyogó napsütésben kattogtatnál. Legyél türelmes, várj inkább egy kicsit, amíg újra kisüt a nap, vagy ha van lehetőséged rá, akkor menj vissza inkább másnap reggel elkészíteni a képedet.

Szögek

Közel sem mindegy, hogy milyen szemszögből fotózol valamit. Ez lehet akár egy épület, egy ember, vagy akár egy tájkép. Mozgolódj a kép készítése közben és találd meg a legmegfelelőbb szöget! Guggolj, térdelj, feküdj le, vagy akár állj fel egy magasabb pontra, és ahol a legtökéletesebbnek látod a hatást, ott készítsd el a képet. Arra is figyelj, hogy hogyan tartod a telefonodat! Egy tájkép esetében szinte kivétel nélkül a vízszintes tartás lesz a jó választás.  

Ha megvan a tökéletes fotód, csak töltsd fel vászonkép szerkesztőnkbe, és mi elkészítjük!