Faldekoráció ötletek – így teheted stílusosabbá otthonodat

Faldekoráció ötletek esetén a határ a csillagos ég, akár szó szerint. A világító csillagokkal teleragasztott plafontól az absztrakt műalkotásokig bármi jól mutathat a falon, ha stílusosan helyezed el. Csak a képzeleted szabhat határt annak, mivel dobod fel nappalid vagy hálószobád falát. Cikkünk célja, hogy különböző faldekorációs ötleteket adjunk, és inspiráljunk téged új kuckód kialakításában.

faldekoráció ötletek nappaliba

Faldekoráció ötletek – íme, néhány szempont

Nem feltétlenül kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy feldobd otthonod. Mielőtt azonban belevágnánk a konkrét ötletekbe, beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi alapján is érdemes faldekorációt, vagy bármilyen dekorációt vagy bútort választani egy helyiségbe.

Színek

Először is érdemes átgondolni, hogy milyen színek dominálnak otthonunkban. Ma már a modernebb, stílusosabb lakásokban nincs túl sok szín, csupán 2-3, és azok is egymással harmóniában állnak. A legegyszerűbb, de nagyszerűbb általában, ha a falak fehérek, hiszen ahhoz minden más szín illik.

Bármilyen árnyalatok vannak jelen otthonodban, a dekoráció színeit is próbáld ahhoz illeszteni. Nincsenek szigorú szabályok, a legtöbb szín remekül működik együtt. Inkább csak olyasmikre gondolunk, mint például, hogy egy egyébként is sötét falon világosabb színű dekoráció mutat jól és fordítva.

Formák

A formák terén sem szeretnénk szabályokat felállítani, de a stílusosság érdekében ennél a pontnál is érdemes picit elgondolkodni. Amennyiben egyszínű a falfelület, úgy bármilyen formájú dekorációt felhelyezhetsz. Ha viszont már eleve csíkos tapéta vagy falmatrica díszíti a falfelületet, akkor a dekorációt is érdemes úgy választani, hogy ne olvadjon bele és ne üssön el tőle jelentősen.

Ami neked tetszik

A legfontosabb, hogy olyan dekorációt válassz, ami neked személyesen tetszik. Te fogsz a leggyakrabban ránézni, így elsősorban neked kell, hogy örömet okozzon. Kreatívkodj, és vidd bele akár szeretett hobbidat is. Akár képi, akár tárgyi dekorációt választasz, megjelenhet benne az, amit szeretsz (pl. zene vagy utazás).

Most pedig jöjjenek a konkrét faldekoráció ötletek!

Képek

Kezdjük a legkézenfekvőbbel, a képekkel. Ennek is számos változata létezik, így fel is sorolunk párat, hogy merítkezz belőlük.

Fotó

Egyszerű, de igazán nagyszerű, amikor életed legszebb élményeit teszed ki a faladra. Ma már rengeteg méretben és formában találhatók kollázs fényképkeretek. Válassz ki egy neked tetsző fotókeretet, gyűjtsd össze kedvenc képeidet, és hívd elő őket a keretbe illő méretekben.

Nyugodtan játszadozhatsz azzal, hogy melyik fotót a keret mely részébe teszed. Azért is szuper ötlet, mert garantáltan örömmel tölt majd el minden alkalommal ránézni a kollázsra.

Vászonkép

A vászonképek is nagyon népszerűek lettek az utóbbi időben. Ráadásul rengeteg lehetőséged van, ha ezt a dekorációt választod. Szintén készíttethetsz vászonképet saját fotóból, de választhatsz már kész mintát, például a Vászonképvilág galériájából. Ha pedig profi vagy hobbi fotós vagy, saját képeidet is elkészíttetheted.

faldekoráció ötletek nappaliba

Festmény

Sokan ódzkodnak attól, hogy festményt akasszanak a falra, pedig ma már igazán modern alkotásokat is lehet kapni. Csak az a fontos, hogy a festmény stílusa passzoljon otthonodéhoz. Egy modern lakásba lehet, hogy nem egy középkori festmény fog a legjobban mutatni, ahogyan egy vintage stílusú lakást sem egy modern alkotás fog a legjobban feldobni.

Tapéta, falmatrica

Itt természetesen nem a nagymamánk lakását díszítő tapétákra kell gondolni. Ma már nagyon modern falmatricák és tapéták érhetők el. A határ pedig természetesen itt is a csillagos ég. Választhatsz kifejezetten modern darabot, de attól függően, hogy melyik helyiségbe tennéd, vagy hogy miért rajongsz, ábrázolhat különböző mintákat és képeket is.

Például a világutazók díszíthetik hálószobájuk egy teljes falát olyan falmatricával, ami egy világtérképet ábrázol. A zenészek nappalijának, vagy a zeneszobának egy fala lehet kedvenc zenéjük kottája, de például ha főzni imádsz, választhatsz konyhádba különböző fogásokat ábrázoló falmatricát is. Amennyiben a gyerkőc szobájába keresel faldekorációt, egyik falát díszítheti kedvenc képregényének egy oldala, vagy annak a sportolónak, énekesnek, színésznek stb a képe, akiért rajong.

faldekoráció

De felkérhetsz egy ügyeskezű ismerőst, vagy hivatásos festőt, hogy az adott helyiség stílusához illő ábrát fessen valamelyik felfelületre. Annak, aki ezzel foglalkozik számos ötlete van gyerekszobába és modern nappalikba vagy hálókba egyaránt. Amint belép a helyiségbe, azonnal megszállják az ötletek, így garantáltan olyat alkothat, amellyel te is elégedett leszel.

Tárgyi faldekoráció ötletek

Faldekoráció ötletek után kutatva gyakran felmerülnek a tárgyi díszek is. Ma már van, aki akár egy egész kerékpárt is felhelyez a falára. Őrültségnek hangzik, mégis a megfelelő stílusú helyiségben extravagánsan mutat. Éppen ezért itt sem igazán léteznek határok. Az alábbiakban hoztunk erre is néhány ötletet.

Növények

Rengeteg féleképpen variálhatod a növényeket a falon. Választhatsz beltéri kúszónövényt, vagy ha elbírja a falszerkezet, akkor kaspókat fúrhatsz a falba, amikben növényeket helyezel el. Arra ügyelj, hogy olyan szobanövényeket válassz, amelyek fényigényét az adott helyiség meg tudja adni. Ha világos, nagy ablakokkal ellátott szobáról van szó, akkor semmiképp se válassz olyan növényeket, amely nem szereti a túl sok napfényt, és fordítva.

Hobbi

A hobbid vagy kedvenc elfoglaltságod a szobád dekorációjában is megjelenhet.

Nagyon népszerű például, hogy a zenészek – természetesen nem a zongoristák vagy dobosok – hangszereikkel díszítik nappalijukat. Nagyon feldobja ugyanis a helyiséget, ha például a gitárokat nem a sarokba állítod, hanem a falon lógnak. Vagy utazóként a világ különböző tájairól hozott szuveníreket és „kincseket” is elhelyezheted a falon, így minden sztori és élmény eszedbe jut, amikor rájuk nézel, és nem mellesleg jól is mutatnak.

Könyvek

Amikkel nagyon otthonossá válik minden lakás, azok a könyvek. Csak úgy, mint a növények esetében, a könyvekkel való dekorálás is sok féleképpen történhet. Nagyon kreatív könyvespolcok kaphatók ma már a boltokban, például láthatatlan könyvespolc, amelyet úgy alakítanak ki, mintha a könyvek a levegőben lebegnének.

Makramé

Újra hódít a makramé is! Nagyon otthonossá tehet egy helyiséget egy szép makramé falidísz. Fehér fal és világos színű fabútorok mellett kifejezetten jól mutatnak. Ráadásul te magad is elkészítheted, így azonnal gazdagabb lettél egy új hobbival is.

faldekoráció ötletek nappaliba

DIYS

Végül pedig ott vannak a végtelen DIY, vagyis Do It Yourself faldekoráció ötletek is. Rengeteg videó és leírás érhető el online, de biztosan a könyvesboltokban is vannak ilyen típusú könyvek. Ez ráadásul nemcsak mókás és megnyugtató elfoglaltság, de akár környezetbarát is lehet, ha különböző újrahasznosított dolgokból készíted el a dekorációt.

Üres, de még színes festékes vödröket, PET palackokat vagy konzervdobozokat is felhasználhatsz ehhez. Ismét csak a képzeleted szabhat határt.